Forensische zorg

Herstel met Inzicht, Zorg met Veiligheid

Forensische zorg is een gespecialiseerd onderdeel binnen Van Belang, dat zich richt op de begeleiding van mensen die door psychische of psychiatrische problemen in aanraking zijn gekomen met justitie. Deze zorg is gericht op zowel het behandelen van de onderliggende problematiek als het verminderen van het risico op herhaling van strafbaar gedrag.

Mensen die forensische zorg ontvangen, hebben vaak te maken met complexe problematiek, zoals verslaving, persoonlijkheidsstoornissen, of andere psychiatrische aandoeningen die kunnen leiden tot agressie of crimineel gedrag. De zorg is daarom gericht op het behandelen van deze problemen, het bevorderen van veilig gedrag, en het bieden van structurele ondersteuning in een gecontroleerde omgeving.

Een belangrijk aspect van forensische zorg is de balans tussen zorg en veiligheid. Enerzijds wordt gewerkt aan het herstel van de cliënt, anderzijds wordt de veiligheid van de samenleving gewaarborgd door strikte voorwaarden en toezicht. Wij bieden ambulante zorg bij de cliënt.

Forensisch Ambulante begeleiding

Veilig op weg naar herstel en verantwoordelijkheid

Forensische ambulante begeleiding (FAB) is een vorm van begeleiding die gericht is op personen met justitiële contacten die hun leven in de samenleving proberen te herstructureren zonder dat zij in een gesloten instelling verblijven. Het doel van FAB is het voorkomen van recidive (herhaling van strafbaar gedrag) en het bevorderen van maatschappelijke re-integratie. Dit gebeurt door individuele begeleiding op diverse levensgebieden zoals wonen, werk, financiën, relaties, verslaving en psychische gezondheid.

Enkele kenmerken van forensische ambulante begeleiding zijn:

  1. Maatwerk: De begeleiding is afgestemd op de specifieke behoeften van de persoon. Dit kan variëren van hulp bij praktische zaken (bijvoorbeeld het vinden van huisvesting of werk) tot ondersteuning bij het omgaan met psychische of gedragsmatige problemen.

  2. Risicomanagement: Begeleiders houden rekening met het risicoprofiel van de cliënt. Ze identificeren risicofactoren die kunnen leiden tot strafbaar gedrag en proberen deze te verminderen of te beheersen. Dit kan bijvoorbeeld door middel van cognitieve gedragstherapie of verslavingsbehandeling.

  3. Toezicht en controle: Naast ondersteuning biedt de begeleiding ook een zekere mate van toezicht. De cliënt moet zich houden aan afspraken die bijvoorbeeld voortkomen uit een opgelegde reclasseringsmaatregel of voorwaarde bij voorwaardelijke vrijlating.

  4. Samenwerking met justitie en zorginstanties: FAB werkt nauw samen met de reclassering, politie, justitie, zorginstanties en soms de familie van de cliënt. Deze samenwerking is belangrijk om de voortgang te monitoren en eventuele risico’s tijdig te signaleren.

  5. Langdurige begeleiding: De begeleiding kan over een langere periode plaatsvinden, afhankelijk van de ernst van de problematiek en het risico op terugval. Het doel is uiteindelijk dat de persoon zelfstandig en zonder herhaling van strafbaar gedrag kan functioneren.

In essentie biedt forensische ambulante begeleiding een combinatie van zorg, toezicht en ondersteuning om een succesvolle terugkeer in de maatschappij mogelijk te maken en de veiligheid van de samenleving te waarborgen.

Neem contact op

Heeft een vraag, opmerking of wilt u meer weten over onze diensten. Van Belang wilt altijd haar dienstverlening blijven verbeteren. U kunt ons ook een verbetervoorstel sturen. Laat een bericht achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op met u. U kunt ons ook bellen of mailen.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.